Importanta ovăzului pentru sănătate
Ovăzul și importanta lui pentru sanatate Creșterea colesterolului în sânge peste limita de 220 mg la mie duce la îngroșarea vaselor de sânge, uneori la astuparea lor și chiar la hipertensiune. Pentru prevenirea acestei situații, ovăzul este una dintre puținele cereale care ajută la diminuarea colesterolului din organism. El poate fi consumat atât în stare crudă, cât și prin fiebere de maxim un minut. Ovăzul este cel mai bogat în calciu dintre toate cereale, contribuind la menținerea unui sistem osos puternic și a unei danturi sănătoase. O alta calitate a ovăzului este conținutul mare de fibre și mai ales a fibrei, numita betaglucan care ajută la diminuarea colesterolului din organism, acționând chiar asupra fractiunii de colesterol care produce ateroscleroza și ajutând, de asemenea, organismul la controlul greutății. Această fibră se mai găsește, în ciuperci și alge marine, dar în cantitate mică, neavând puterea de a acționa asupra coles