Importanta ovăzului pentru sănătate
Ovăzul și importanta lui pentru sanatate
Creșterea colesterolului în sânge peste limita de 220 mg la mie duce la îngroșarea vaselor de sânge, uneori la astuparea lor și chiar la hipertensiune. Pentru prevenirea acestei situații, ovăzul este una dintre puținele cereale care ajută la diminuarea colesterolului din organism. El poate fi consumat atât în stare crudă, cât și prin fiebere de maxim un minut. Ovăzul este cel mai bogat în calciu dintre toate cereale, contribuind la menținerea unui sistem osos puternic și a unei danturi sănătoase.
O alta calitate a ovăzului este conținutul mare de fibre și mai ales a fibrei, numita betaglucan care ajută la diminuarea colesterolului din organism, acționând chiar asupra fractiunii de colesterol care produce ateroscleroza și ajutând, de asemenea, organismul la controlul greutății. Această fibră se mai găsește, în ciuperci și alge marine, dar în cantitate mică, neavând puterea de a acționa asupra colesterolului.
Ovazul poate fi folosit sub diferite forme și este bun pentru: astenie, insomnie, pietre și nisip la rinichi, retenția de lichide, sterilitate, impotenta, combate constipația, etc.
Cereale: 100 g cu lapte, cu iaurt la mic dejun.
Infuzie: 80 g semințe se pun în 250 ml de apa fiarta și se lasă doua minute. Se beau 2 căni pe zi.
Fulgi: 1 ceașcă pe zi cu apă sau cruzi.
Terci: 1 ceașcă de fulgi plus 2 cești de lichid. Se poate folosi, 1 ceașcă de apă și 1 de lapte, sau suc de fructe. Se fierb împreună pană rezulta o pastă omogenă. Se ornează cu fructe: afine, banane, căpșuni, zmeură, nuci, stafide, banane, etc.
Decoct: 10 g semințe se fierb în 100 ml apă timp de un minut. Se bea o cana cu decoct de 2 ori pe zi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu