Preparate culinare
Ciupercile și importanta lor în alimentatie
Analizele chimice au arătat că ciupercile sunt constituite din apă (84 - 94,40%), substanțe minerale (0,64 - 1,58%) dintre care cele mai importante pentru organismul uman sunt: potasiu, fosfor, fier, calciu, cupru; substanțe organice: proteine, grăsimi (dintre care - lecitină 7%), hidrati de carbon, aminoacizi, fermenți, vitamine (A, B, C, D), substanțe colorante și unele uleiuri eterice. Din punct de vedere al valorii alimentare, ciupercile se pot compara cu alimentele de bază, situându-se pe locul 1 după conținutul de albumine.
Rețete de ciuperci
1. Ciuperci cu frigănele
Ingrediente:
1 kg de ciuperci
1 ou
2 linguri de unt
1 legătură de mărar tocat
Ulei
Sare
Pentru frigănele:
1 franzelă
1 cană de lapte
1 linguriță de zahăr
1 ou
Sare
Ciupercile se curăță de impurități și se toacă mărunt, apoi se prăjesc în unt. Când sunt gata se adaugă mărarul, oul bătut și sare după gust.
Franzela se taie în felii, se înmoaie pe ambele părți în amestecul făcut din ou, lapte și zahar, după care fiecare felie se prăjește în ulei. Când sunt gata toate friganele se pun într-o tavă, peste ele se așează un strat gros de ciuperci, Se bagă la cuptor 10 minute. Se servesc fierbinți.
2. Ciuperci la grătar
Avem nevoie de 10 ciuperci, 50 g unt, sare și 2 - 3 grăunti de usturoi.
Se aleg pălării mari de ciuperci, proaspete și sănătoase. Se curăță de impurități, se spală se șterg bine și se mai lasă să se zvânte, cam 10 minute. Când sunt zvântate bine, se presă puțină sare, puțin unt și câte o bucățică mica de usturoi, după care se pun la fript pe un grătar sau o tablă mai groasă. Când s-au rumenit și înmuiat, se aranjează pe o farfurie și se servesc calde cu puțin unt deasupra.
Poftă bună!
3. Ciulama de ciuperci cu mărar
Ingrediente :
15 bucăți ciuperci proaspete
3 linguri de unt
3 linguri de faină
4 boabe de piper
1 legătură de mărar proaspăt
1 - 2 căței usturoi
Sare, piper macinat
Preparare:
Se topește untul într-o tigaie, se adaugă faina și se lasă pe foc până când compoziția capătă o culoare aurie, după care se toarnă apă călduță, puțin câte puțin, până se face un sos. Ciupercile tăiate felii și boabele de piper, se pun în sos, după care continuă fierberea, amestecându-se compoziția. Dacă sosul devine prea gros, se mai adaugă puțină apă. Când ciupercile sunt fierte, se adaugă mărarul tocat, sare după gust, piper măcinat și usturoi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu