Importanța gutuilor pentru sănătate

 

    Gutui, cu puf galben ca de pui 

  Gutuile sunt coapte atunci când coaja este de culoare galbenă și au un strat subțire de puf. De obicei, ele se culeg la sfârșitul lunii octombrie și se pot depozita la un loc răcoros. În Grecia Antică, gutuile erau considerate ca fiind fructele zeiței Venus, iar tinerele căsătorite trebuiau să guste din gutui înainte de noaptea nuntii. De asemenea, erau folosite pentru a da o aromă deosebită mâncărurilor, cât și pentru parfumarea încăperilor.                                                În stare proaspătă, gutuia nu se regăsește printre fructele preferate pentru consum, având un gust acru-amărui și coaja tare. Prin preparare, se transformă într-o delicatesă, fie că este folosită la prepararea prăjiturilor sau a mâncărurilor.                                Pulpa fructelor are proprietăți astringente puternice, gutuile fiind antidiareice - acțiunea taninului pe care-l conțin este atenuată de cea emolientă, datorită mucilagilor. Gutuile sunt recomandate ca antihemoragice în hemoptizii, hemoroizi sângeranzi, hemoragii uterine, dar și în insuficienta hepatică. Sucul de gutui stimulează pofta de mâncare a persoanelor cu imunitate scăzută datorită substanțelor hrănitoare din compoziția gutuilor (vitamine - A, C și B3, minerale, acizi organici, pectine și glucide).                                   În amestec cu sucul de afine, sucul de gutui este bun pentru  ameliorarea afecțiunile pulmonare, a virozelor și în cazurile de colon iritabil. Pentru o cura se consumă câte 500 ml suc pe zi, timp de două săptămâni. De asemenea, se poate consuma sub formă de decoct care are o acțiune benefică. Se prepară dintr-o gutuie mare rasă, la un litru de apă, se fierbe pană lichidul se reduce la jumătate. Se strecoară cantitatea de lichid, se îndulcește puțin și se bea în cursul zilei. Se poate adauga și putină scorțișoară. Nu se recomandă persoanelor predispuse la constipație.                                                 Gutuile sunt fructele cu un conținut bogat de fibre și care împedică depunerea grăsimilor în organism. O cantitate de 100 g gutui nu depășește valoarea de 66 de calorii. 

 Gutuia, având un conținut ridicat de votamina C și de minerale, ajută la vindecarea guturaiului. Se fierbe o gutuie într-un litru de apă până scade la jumătate. Se strecoară și se bea siropul călduț. Când se fierbe siropul, se poate adăuga putină scorțișoară, frunze de mentă sau salvie. 

     Gutuile se mai folosesc și la prepararea verzei acre, s-o păstreze tare și să-i dea o aromă plăcută. De asemenea, se potrivesc la mâncarea cu carne de pui sau curcan, dându-i o aromă deosebită, coapte în cuptor cu miere și nuci, la sosurile cu vin, etc. 

    Din gutui, în primul rând, se face gem, peltea, dulceață și compot pentru iarnă.

    Rețetă de gem 

    Se folosesc  2 kg de gutui 

    * Fiecare gutuie după ce a fost spălată, curățată de coajă și de mijlocul tare, se taie cubulețe mici, care se pun imediat într-un vas cu apă  fierbinte, cât sa fie acoperite pentru a nu oxida, sau se folosește zeama de la o lămâie.     

 * Se fierb cubulețe de gutui, în apă curată 5 minute pentru a-și păstra culoarea și a se înmuia puțin. 

* Cantitatea rezultată, se măsoară și se face proporția de ; 1 kg de zahar la un 1 kg din compoziție și 250 ml din lichidul rezultat la fierberea cubuletelor.  Se pun în vasul pregătit special, se omogenizează bine, după care se fierb la foc mic. 

 * Gemul este gata cand face bule la suprafață, are un aspect lucios și o culoare plăcută. Nu se fierbe prea mult pentru a nu se închide la culoare. La sfârșit, se adaugă o lămâie tăiată și un pliculeț de zahăr vanilat.     

 Se pune gemul călduț, în borcane bine sterilizate.



Se capsează borcanele și se pun în cămară. 

 Este delicios!!!!!  

    Și cum de la gutui nu se aruncă nimic, din resturile rezultate putem pregăti și o pletea. 

    Peltea de gutui 


   *  Resturile de gutui  rămase de la prepararea geamului și doua mere mari tăiate în sferturi, se pun într-un vas cu apă cât să fie bine acoperite și se fierb până lichidul ajunge la jumătate. Se strecoară imediat. 

  * Se măsoară lichidul și se respectă proporția de: 1 la 1, adică câți litri sau mililitri de lichid, atâtea kg sau grame de zahăr. Se pune la foc potrivit până când compoziția se leagă ( ca mierea). La sfârșit se adaugă rondele de lămâie. 

   * Pelteaua se pune călduță în borcane bine sterilizate. Având o culoare și o aromă deosebită, se folosește la decorarea prăjiturilor, a deserturilor, la prepararea unor sosuri sau așa cum este preparată. 

https://youtube.com/shorts/2ndpfKP5wUg?feature=shared


Gutuia este bună și în mâncare:

      Piept de pui cu gutui

 Ingrediente:

  1/2 piept de pui, 2 gutui mari, 50 g unt, 2 linguri zahăr tos, 1 pahar apă, 1 linguriță făină, 1 linguriță pastă de tomate și putină sare. 

    Preparare: 

     * Se taie pieptul de pui în bucățele, se rumenește în unt sau în ulei de floarea soarelui și se sărează puțin. 

      * Se spală gutuile, se taie în sferturi pentru a scoate mijlocul tare și semințele. Se taie apoi în felii mai grosuțe și se prăjesc în unt sau ulei; se pun în cratiță bucățelile de pui, adăugându-se câte puțină apă. 
      
      * Se face un sos de zahăr ars, din cele 2 linguri de zahăr și o jumătate de pahar de apă și se pune peste pieptul de pui. Se pune mâncarea la fiert. Separat se dizolvă în trei linguri de apă , făina și pasta de tomate care se pun  la mâncare.

      *  Se fierbe totul la foc mic, se amestecă cu grijă să rămână cât mai întregi feliile de gutui. Mâncarea este gata, când sosul are un aspect lucios și gutuile s-au înmuiat. 
    
        Poftă bună! 
  




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vibrația hainelor

Tablouri diverse

Bucatarie - FRENCH TOAST