Planta "Hoya Carnosa"

Floarea " Lacrima Maicii Domnului" 
   


      Hoya Carnosa sau (Lacrima Maicii Domnului) este originală din India, Australia și China. Genul a fost numit în onoarea lui Thomas Hoy, un grădinar englez, fiind introdus pentru prima dată în lumea occidentală la începutul secolului al XIX-lea.

   Se găsește în peste 250 de specii și varietăți. Una dintre aceste specii și anume, Iasomia de Madagascar, care datorită parfumului său divin, a făcut-o pe Marylin Monroe, să își împodobească casa cu iasomie în plină inflorescență. 

  Hoya Carnosa sau floarea de ceară  face parte din familia Asclepidacea, iar denumirea științifică este de Hoya Spp.

 Se simte foarte bine într-un loc răcoros și luminos, dar ferită de razele puternice ale soarelui.

       Temperatura care îi place cel mai mult este între 12- 19 grade C. Nu iubeste schimbarea, deci, odată ce i-ai găsit un loc, nu o mai deranja. Dacă este mutată, se simte lezată și îi cad mugurii. Se simte bine în ghivece mici și poate fi transplantată în altele mai mari, de preferat la 2 - 3 ani. 

        În perioada de înflorire, Hoya Carnosa sau Lacrima Maicii Domnului are nevoie de un sol umed pentru a se hidrata si a-și menține podoaba florală, dar fără să baltească apa în ghiveci. Dacă este păstrată într-un loc umed, plantă riscă să se vestejască sau să îi putrezească rădăcinile.  

       De asemenea, nu se taie tulpinile care au  înflorit și nici coditele care au purtat florile, ele fiind purtătoare de noi flori din anul următor. Planta înflorește din luna mai până, în luna septembrie. 

      Hoya Carnosa (Lacrima Maicii Domnului sau floarea de ceară) planta care produce mir natural  este cunoscută datorită parfumului divin pe care îl răspândește. Este o planta agațătoare care poate fi susținută de un suport, sau poate fi lăsată să crească în voie. De obicei, își caută fericirea agățindu-se de tot ce întâlnește în cale. 

      Această plantă minunată este alcătuită din tije, frunze cărnoase și strălucitoare, iar florile în formă de steluțe sunt vulnerabile, delicate și emană un parfum miraculos. 


     Floarea de ceară elimină, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima  parfumat și bun la gust, precum mirul. Călugării o folosesc la confecționarea de metanii pentru preoți și creștini. Se mai spune că floarea de ceară are efecte pozitive asupra vieții conjugale, aducând armonie și fericire în cuplu, mai ales în familiile unde există tensiune sau stare de disconfort. 

    Pentru a obține o plantă nou, se  așează lângă planta mamă un ghiveci cu pământ special pentru flori, după care, se  aleg câteva tije lungi de la aceasta, li se taie frunzele de la nodul care trebuie înfipt în pământul din noul ghiveci. După ce tijele au fost înfipte în pământ, se presează puțin și se prind cu câte-o agrafă de birou pentru fixare. Se mai adaugă pământ și se udă când este nevoie. 


     Când planta din noul ghiveci se dezvoltă bine, se desparte de planta mamă. 

     Inmultirea acestei plante se mai poarte face prin tăierea unei tulpini de aproximativ 10 - 15 cm, care are și noduri de creștere din care vor da rădăcinile. Tulpina se pune într-un recipient cu apă, sau direct în pământ. 
    De asemenea, se mai poate înmulti și prin frunze, care se pun direct în stratul de pământ, sau într-un recipient cu apă. 
  
    Este cel mai bun deodorant natural pentru cameră.




    





















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vibrația hainelor

Tablouri diverse

Bucatarie - FRENCH TOAST