Lămâiul un arbust ornamental și fructifer în același timp

  

   Lămâiul, provine din țări calde, iar originele lui sunt învăluite în mister. Părerile sunt împărțite, unele surse afirmă că el este adus din India, alte surse susțin că este adus din China, Iran sau alte părți ale lumii cu climă caldă. De remarcat este faptul că, India este prima țara  în lista producătorilor de lămâi cu aproximativ 23,7%  din totalul furnizării, urmată de Mexic, Argentina, China, Brazilia și alte țări. 

 

   Lămâiul este un arbust veșnic verde cu o înălțime, de la 5 la 10 m și face parte din familia Rutaceae, având denumirea științifică de,, Citrus Limon".  Florile    lămâiul sunt mari, albe și frumoase, grupate în buchețele și plăcut mirositoare. Fructul este o bacă, foarte bogată în vitamina C. 100 g de pulpă conține 67 % vitamina C. Pe lângă acidul citric, lămâile mai conțin potasiu, calciu, vitamina PP, fosfor, fier, acid foloc, vitamina B și magneziu.

      De asemenea, lămâile din surse bio, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor virale și bacteriene. Consumul regulat de lămâie poate să ajute la menținerea sănătății pielii prin reducerea petelor pigmentare și a ridurilor. Sucul proaspăt de lămâie poate fi folosit în sosuri, băuturi, marinade sau alte rețete culinare. Coaja de lămâie este folosită la prepararea dulceturilor, gemurilor si a prajiturilor dându-le o aromă deosebită.

    Lămâiul este la mare căutare și la noi în țară și plantat în ghiveci. Necesită o îngrijire mai atentă și de durată, în vederea obținerii unor fructe frumoase și sănătoase. Eu am reușit să încânt pe cei dragi cu o limonadă bio, încercați și voi! 

    Pentru creștere și rodire, lămâiul are       nevoie de 16 - 28 ° C în aer, iar în sol, 10 -   12 ° C. Preferă soluri fertile, permeabile, cu reacție neutră. Iubeste lumina, dar suferă de insolație. Cerințele față de apă sunt moderate. În perioada de vară se udă zilnic, la temperatura mediului ambiant (iubește aspersia pe frunze și coroană), în schimb, iarna se udă la 3 - 4 zile. 

  Lămâiul este sensibil la frig. La o temperatură de - 1 ° C îi degeră fructele, iar la - 2° C degeră întreaga planta. Temperatura care îi priește cel mai bine pentru înflorit și fructificat este între 15 și 23 °C. Trecere de la iarnă la primăvară trebuie făcută cu mai mare grijă decât la celelalte plante care au iernat în casă, deoarece îi pot cădea frunzele. Vara, în timpul înfloritului, lămâiul trebuie scos afară, ca albinele să ajute polenizarea. 


      Dacă lămâiul a făcut prea multe fructe, ele vor fi rărite când sunt de mărimea unei nuci, lăsând cam 25  cm fruct de fruct. 

  

     Pământul din ghiveciul în care avem lămâiul trebuie să fie afanat și bogat în substanțe nutritive. Magazinele de specialitate au atât pământ, cât și substanțe nutritive  pentru o creștere frumoasă. Pe măsură ce crește, lămâiul  trebuie schimbat într-un ghiveci mai mare. 
     
    Tăierea lămâiului se face de două ori pe an, în lunile mai și august. 

   Atenție mare la lămâi, când îi cad florile, sau când i se răsucesc frunzele. Apelați la un specialist. 

    Imultirea se poate face prin semințe sau butasi. Semințele scoase din lămâie se planează în ghiveci, se pun la loc umbrit, dar călduros și se udă periodic. După 30 - 40 de zile, are loc răsărirea. După 2 - 3 ani, când tulpina are grosimea unui creion și planta are cca 40 cm înălțime se poate altoi. 
      
   Nepoțelul meu, care are cinci ani a vrut să aibă lămâiul lui. A scos semințele din lămâie și le-a pus direct în pământ,așa cum se vede în imagine. Este foarte încântat, că are mulți lămâi... 



      Imultirea prin butasi se poate face în orice sezon al anului. 

       Lămâiul este agreat și de animăluțe. 
 

   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vibrația hainelor

Tablouri diverse

Bucatarie - FRENCH TOAST