Musaca de macaroane cu conopidă

 Musaca de macaroane cu conopidă

  Este o opțiune excelentă pentru cei care doresc o variantă vegetariană sau o masă mai lejeră, dar totuși consistentă. 

  Conopida, având o textură fină și un gust delicat, se potrivește foarte bine cu macaroanele, iar stratificarea specifică musacalei permite combinarea aromelor într-un mod echilibrat.

Ingrediente:

300 g macaroane 

1 conopidă (1 kg) 

3  ouă 

150 g brânză telemea 

100 g cașcaval 

125 g unt

5 linguri făină

750 ml lapte

30 g pesmet 

Sare, piper 

 Mod de preparare :

      Macaroanele se rup în bucăți, se fierb în apă cu sare. Când sunt fierte se limpezesc cu apă rece și se amestecă cu 2 oua bătute (Acest lucru va ajuta la legarea preparatului în timpul coacerii și îi va da o consistență mai fermă). Conopida se curăță, se desface în buchetele și se lasă 5 minute într-un vas cu apă, în care s-a pus puțin oțet. Când a expirat timpul, se pune în strecurătoare, se spală bine, după care se înăbușe în 25 g unt. 

   Se tapetează o tavă cu unt și pesmet și se pune în ea : un strat de macaroane, unul de conopidă (buchețele), praf de sare și piper, un strat de brânză și cașcaval ras, alt strat de macaroane, conopidă, sare, piper, brânză și cascaval, etc. 

 Deasupra se pune un sos alb (bechamel) făcut din unt, făină și lapte 

Mod de preparare sos alb:

  Într-o cratiță, pune 75 g unt la foc mic și lasă-l să se topească complet. 

 După ce untul s-a topit, adaugă făina treptat, amestecând constant cu un tel sau o lingură de lemn, pentru a preveni formarea cocoloașelor. Continuă să amesteci și lasă amestecul să se gătească timp de 1-2 minute, până când capătă o culoare ușor aurie, dar fără să se rumenească.

  Adaugă laptele treptat, câte puțin, amestecând constant pentru a obține un sos neted și omogen. Continuă să torni laptele și să amesteci, până când tot laptele este încorporat.

    După ce sosul începe să se îngroașe și capătă consistența dorită, adaugă sare, piper și, dacă dorești, un praf de nucșoară.

   Lasă sosul să fiarbă ușor timp de 5-7 minute, amestecând din când în când, până când se îngroașă și capătă o textură catifelată.

  Când sosul este gata pregătit, se toarnă peste compozitia de macaroane și conopidă. 

Dacă dorești o crustă aurie, poți bate un ou și să-l folosești pentru a unge stratul superior al musacalei, înainte de a o pune la cuptor. Acest lucru va da un aspect frumos și un plus de savoare.

Se bagă la cuptor la foc mic până se rumenește. Când este gata se scoate tava. Musacaua poate fi servită caldă, dar este bună și rece. 

Poftă bună! 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vibrația hainelor

Tablouri diverse

Bucatarie - FRENCH TOAST