Postări

Rețetă de socată

 Acum, socul este în floare și este bine să ne  răsfățam cu o socată. Avem nevoie de: 7 flori mari de soc proaspate ( spălate și curățate) 0,400 g zahăr  3 - 4 lămâi  4 - 5 stafide 3 l apă   1 bucățică mică drojdie proaspătă (cât o stafida) Mod de preparare:    Se amesteca apa cu zahărul și zeama de la  lămâie și se toarnă siropul obținut intr- un  borcan de 5 litri.  După aceea, se pun florile  de soc,  cojile de la lămâie ( care se scot  după trei ore pentru ca socata sa nu capete  gust amar), stafidele, drojdia de bere și toate  ingredientele se amestecă bine. Se acoperă  borcanul cu un tifon peste care se trece un  elastic și se lasă să fermenteze două - trei  zile la căldură sau chiar la soare. În fiecare  zi trebuie amestecat din când în cand  în borcan.    Este gata fermentata când se formează  bule la suprafață. Se strecoară și se pune în  sticle cu capac.     Se păstrează în frigider până se consuma.  Este foarte aromata și nutritivă.   

Cu îi place liniștea să-și faca împrejmuire

 Dacă va-au plăcut nazdraveniile lui Nastratin Hogea ....  Nastratin Hogea- ntr-o iarnă lemne de foc neavând                                                                   Își arse dimprejur gardul, numai porțile lăsând;                                                                        Și văzând el că vecinii ș-alții p-aicea trecea,     Intrând sau ieșind din curtea-i, și venea și se ducea,                                                                     Suparandu-se de-aceasta ieșind strigă către toți                                                                                Că  fiecare să intre și să iasă tot pe porți. Anton Pann

Reteta de salata

 Salata de avocado cu Bacon și șuncă de Praga Ingrediente: 2 bucăți avocado Suc de lămâie  50 g Bacon ( tăiat fâșii) 50 g Șuncă de Praga ( tăiată fâșii) 1 salată verde 50 g brânză  1 lingura nuci prajite Sare    Ingrediente pentru sos: 2 căței de usturoi tăiați mărunt, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură de muștar, piper măcinat, 1 lingură de oțet. Mod de preparare:  *  Fructele de avocado se taie și se toarnă peste ele suc de lămâie.   * Se  încinge o tigaie cu ulei în care se prăjește baconul și sunca.       * Se pune într-un vas salata tăiată mărunt, se adaugă branza cubulețe, fructele de avocado tăiate, baconul, șunca și nucile prăjite. Se amestecă totul cu sosul preparat din ingredientele menționate.      Poftă bună!

Chifteluțe simple

Imagine
 Chifteluțe rapide cu carne și ceapă verde  Ingrediente: 350 g carne ( porc sau pasare) 2 felii de pâine înmuiată în apă sau lapte (pâine sa fie mai veche), sau 2 cartofi fierți și rasi pe răzătoare. 2 fire de ceapă verde 1 ou Sare Piper  Ulei pentru prăjit  Mod de preparare:    * Se înmoaie pâinea,  se stoarce bine și se toacă mărunt cu cuțitul pe un tocător. De asemenea, firele de ceapă se toacă și ele mărunt, după ce în prealabil au fost spălate și îndepărtate varfurile  ascuțite.                         * Într-un bol se pune carnea tocată, pâinea, ceapa, oul, sarea, piperul si se amestecă foarte bine, rezultând un amestec omogen. Se pot folosi și alte condimente.                           * Din compoziția obținută se fac chifteluțe potrivit de mari care se prăjesc în ulei la foc potrivit. Mâinile, se înmoaie în apă rece când se modelează chifteluțele. Nu se folosește făină.                                                                                Pofta bună!                   

Expresie celebră

 CA MUSCA LA ARAT        Ultimul vers din fabula Musca  de Al. Donici.  După munca pe ogor, un bou se îndreaptă  spre casa. O muscă se așezase pe jugul lui. ,, De unde vii, soro?" - o întreabă altă muscă întâlnită în cale. Cu un aer supărat, cealaltă îi răspunde: ,, Nu vezi că noi ne-întoarcem din câmp, de la arat?!" Și fabula se încheie cu morala: ,, Spre lauda deșartă / Mulți zic: noi am lucrat;/ Când ei lucrează- n faptă/ Ca musca la arat''.                      Expresia e deci întrebuințata pentru a caracteriza pe cei care își atribuie meritele altora; se împauneaza că au luat parte activă la o muncă, dar în realitate rolul lor a fost inexistent.                                                                      Maiakovski folosește expresia în poezia satirica Muștele opoziției la Congresul Sovietelor: Toți discută:/ Oh și ah, / cum va fi, / puterea sovietică nu e rea? / dar dacă vom ajunge / pe coarnele boului istovit, / vor striga cei dintâi: ,, noi am arat!&q

Cugetari

 Din cugetările lui Tudor Mușatescu  Femeia: substantiv comun.                                Nevasta: substantiv propriu.  Căsniciile sunt de doua feluri, ca și propozitiunile: simple și compuse.                      Propozitiunea simpla se compune din bărbat și soție. Bărbatul este subiectul, fiindcă despre el se vorbește în târg, iar femeia, predicatul, fiindcă nu lămurește niciodată pe subiect.                                                 Propozitiunea compusa - pe lângă subiectul și predicatul de mai sus - mai are și amant, care este un atribut al femeii, precum și complimente, pe care acesta i le face ei. Un bărbat cu gramatica conjugală, nu trebuie să fie niciodată,  substantiv impropriu. Ce deștepți ar fi proștii,  dacă ar fi solidari între ei. M-am însurat, sa mă conving că era mult mai bine celibatar. Omul crede în Dumnezeu numai la nenorocire. Când e fericit, e ateu.

Reteta- Drob de miel

 Drob de miel Ingrediente: 500 gr carne de miel 400 gr măruntaie de miel( ficat, inima, plămâni, rinichi) 3 oua 3 legături ceapă verde 3 legături usturoi verde 2 legături pătrunjel 2 linguri de pesmet 2 lingura de smântână  20 ml ulei  1 prapur  4 - 5 ouă fierte Sare Piper Puțină boia iute sau dulce Vegeta din legume Pentru crusta: 2 oua 1 lingura pastă de tomate  2 linguri de smântână  1 lingura de faina 3 linguri apă  Preparare: * Măruntaiele de miel se pun la fiert în apă cu sare, foi de dafin și câteva boabe de piper. Carnea de miel se taie bucatele și se fierbe separat. * După răcire toate ingredientele menționate se trec prin mașina de tocat. Ficatelul  poate fi tăiat manual. * Toate ingredientele se amesteca cu  ceapa, usturoiul, patrunjelul tocate mărunt, ouăle,  pesmetul, smântâna, uleiul,  sarea, piperul, boiaua și vegeta. * Se așează prapurul în tava de cozonac sau altă tava și se pune jumătate din amestecul preparat.Se pun ouăle fierte care au fost curățate de coajă și urme