Postări

Preparate culinare

  Ciupercile și importanta lor în alimentatie      Analizele chimice au arătat că ciupercile sunt constituite din apă (84 - 94,40%), substanțe minerale (0,64 - 1,58%) dintre care cele mai importante pentru organismul uman sunt: potasiu, fosfor, fier, calciu, cupru; substanțe organice: proteine, grăsimi (dintre care - lecitină 7%), hidrati de carbon, aminoacizi, fermenți, vitamine (A, B, C, D), substanțe colorante și unele uleiuri eterice. Din punct de vedere al valorii alimentare, ciupercile se pot compara cu alimentele de bază, situându-se pe locul 1 după conținutul de albumine.     Rețete de ciuperci  1. Ciuperci cu frigănele  Ingrediente:  1 kg de ciuperci   1 ou  2 linguri de unt  1 legătură de mărar tocat  Ulei  Sare  Pentru frigănele:  1 franzelă  1 cană de lapte  1 linguriță de zahăr   1 ou   Sare      Ciupercile se curăță de impurități și se toacă mărunt, apoi se prăjesc în unt. Când sunt gata se adaugă mărarul, oul bătut și sare după gust.         Franzela se taie în felii, se

Plantă regească

Imagine
Busuiocul - plantă regească        Busuiocul este o plantă cu o aroma și un miros deosebit. Este foarte des folosită în arta culinară, cosmetică și sănătate. Are un conținut mare de ulei volatilic, tanoizi,  estrargol, etc.     În arta culinară se întrebuințează la mai toate mâncărurile, tocăniță, friptură, sosuri, sarmale, pilaf, gemuri, etc.                                      Busuiocul este un aromatizat calmant al colicilor intestinali, absoarbe gazele, stimulează digestia, antiinflamator intestinal, diaree, colită de fermentație, infectii urinare, răni, antiseptic pulmonar, bronșită, reduce stările de vomă, etc. Este numit și plantă regească, grație multiplelor calități . Cleopatra a fost prima care a adus planta din Grecia în Egipt. În baile ei cu lapte punea foarte mult busuioc, care făcea să-i miroase frumos corpul, îl tonifia și îl întărea.                                                                      La curtea Franței, regii puneau busuioc și în alcool. Napoleon pentr
Imagine
 Față de masă cusută pe Etamină.     Etamina este o pânză 100 % din bumbac și  poate fi folosită de orice începător. Are tesatura în forma de pătrățele care ajută, să se coase foarte ușor, diferite modele traditionale. Pânza, era folosită si la orele de lucru manual, unde elevii învățau să coase semne de carte, sau diferite lucruri mici. Acest model mi-sa părut interesant și ușor de făcut. În modelul prezentat, se poate vedea și cum se lucrează. 
Imagine
        Adevăratul scop al călătoriei nu este sa călătorești printr-o țară străină, ci sa    drumețești prin propria ta țară ca și cum ar fi una străină. Gilbert Keith Chesterton   Calatoriile ne desprind pentru un moment de rutină și ne ajută să acumulam amintiri frumoase benefice inimi și sufletului nostru.     Locuri superbe din călătoria mea,       Oradea: Palatul Vulturul Negru   Arad : Turnul de apă  Deva : Cetatea Devei       Călătorii plăcute cu oameni dragi!        Imagini de neuitat - Oxford       Orașul Oxford este situat pe răul Tamisa și este renumit pentru Universitatea Oxford. De asemenea, mai este renumit și pentru turnurile și clopotnițele care se află pe clădiri, fiind numit și orașul turnurilor.  Imagini - Muzeul De Istorie Naturala Oxford de la biblioteca Pixabay

Rețetă de înghețată

Imagine
    Rețetă de înghețată cu zmeură            În sezonul cald, simțim nevoia de a savura o înghețată delicioasă. După cum au arătat nutriționiștii, înghețata este un stimulator pentru creier și ne scapă de stres. Este o sursa importanta de calciu, vitamine și minerale.   Înghețata făcută în casă este mult mai gustoasă și sănătoasă .  Avem nevoie de puține ingrediente proaspete și puțin timp.     Rețetă nr. 1 Ingrediente : 1 litru de lapte proaspăt (este bun și cel de la dozator)  100 g unt  5 oua  400 g zahăr tos  3 pliculețe de zahar cu aroma de vanilie 1 lingură de amidon de porumb 200 gr frișcă lichida ( se poate face din smântână specială pentru frișcă)  3 lingurițe zahăr pudră  Mod de preparare :        Se fierb 950 ml lapte cu 100 g unt și zaharul vanilat. Între timp se freacă gălbenușurile cu zahărul tos, amidonul de porumb și 50 ml lapte. Se toarnă laptele fiert câte puțin peste gălbenușurile bătute spumă și se amestecă. Compoziția se pune la fiert până se îngroașă, la foc mic s
Imagine
   Florile sunt ca sufletul omului, cu cât le iubești mai mult, cu atât și ele îți dăruiesc frumusețea și mireasma lor.          Am surprins acest Guster pe o grămadă de vreascuri uscate. Lenevea liniștit la soare, nu a simțit când m-am apropiat. Dar, când am făcut clik pe telefon, imediat a reacționat și s-a retras. 
Maioneză de post  Avem nevoie de: 1 pungă pufuleți de porumb 2  - 3 linguri de zeama de lămâie  1 lingură de muștar   150 g ulei de floarea soarelui  Sare după gust  Mod de preparare:    Se pun pufuleții într-un castron și se toarnă apă călduță până se înmoaie, apoi se amestecă până se obține o pasta omogenă. Se adaugă o lingură de muștar, sucul de lămâie, sare și se încorporează cu ulei.                             Se poate folosi la orice fel de salată și este un înlocuitor perfect al maionezei clasice cu ou.