Postări

Rețetă de aperitiv

Imagine
        Aperitiv - bulgarași de brânză   Este un aperitiv ușor de făcut, apetisant, gustos și aspectuos.   Ingrediente:  250 g telemea de vacă sau oaie    200 g urdă dulce   150 g cașcaval ras      50 g unt moale    1 lingură smântână    1 ceapă roșie - mică    1 legătură pătrunjel sau  mărar     4 ridichii     1 roșie sau un ardei capia     1 morcov mic ras     1 salată verde      2 fire  ceapă verde  Preparare :   * Se taie ceapa roșie mărunt și se pune separat pe o farfurie, la fel  ridichile, roșia și verdeața, iar morcovul se rade fin pe răzătoare.    * Într-un bol se adaugă brânza rasă, urda, untul, smântâna, sare dacă e nevoie, piper și se amestecă bine. Din compoziția obținută se modelează, între palme, bulgarasi de mărimea unei nuci.  * Bulgărașii de brânză se trec prin cașcaval ras și apoi prin legumele tăiate mărunt (ceapa roșie, ridichii, verdeață, roșie, morcov). Se ia o farfurie sau un platou pe care se pun  frunze de salată și apoi se pun bulgărașii combinați. Se mai ada

Sărmăluțe de post

Imagine
    Salutare tuturor urmăritorilor!       Vin cu o reteta proprie - sărmăluțe de post cu semințe de dovleac decojite crude. La fel ca nucile, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi nesaturate.       De asemenea, conțin o gamă largă de minerale dintre care cele mai importante fiind magneziul și zincul. Mai conțin calciu, fier, seleniu și vitamina B, etc.                                 Semințele de dovleac decojite  pot fi consumate crude, dar sunt delicioase și prăjite. Sunt folosite in salate, prăjituri și în diferite mâncăruri.  Sărmăluțe de post cu semințe de dovleac decojite crude    Ingrediente:            1 varză murată, 300 g orez, 6 linguri  semințe de dovleac macinate, 2 cepe, 1 morcov mic, 1 ardei gras, 1 legătură  mărar verde, sare, piper, boia de ardei dulce sau  bulion, 1 lingură  făină de grâu și ulei.       Sarmalele de post se pot face cu varză murată sau dulce. Când se folosește varză dulce, se bagă la congelat o varza cu o zi înainte de fol
Imagine
Salutare dragilor, să aveți viața ca o primăvară însorită, să vorbiți cu sufletul și să zâmbiți cu inima!      Atunci când oferiți un cadou, în care ati pus suflet, veți simți mulțumirea lăuntrică de a dărui.    Din materiale puțin costisitoare, cu imaginație și minimă îndemânare puteți  crea mici cadouri cu care, să îi încântați pe cei dragi.  Eu, am încercat și vreau  să le împărtășesc cu voi.....                
Imagine
La mulți ani 2024!   Noul an, să ne aducă pace în suflet și în  lume pentru a ne bucura de viață!!!!   Sărbători cu  bucurii tuturor celor care vizualizați blogul meu!     

Prăjitura - Lina

Imagine
    Prăjitura Lina  Este o prăjitură simplă și gustoasă și este indicată pentru persoanele începătoare. Prin coacere, miroase bine în bucătărie și astfel îi primim pe cei dragi, cu ceva gustos de sărbători. Are ingrediente puține,  este ușor de făcut, nu este costisitoare. Se păstrează proaspătă și o săptămână.       Ingrediente :    1 ou,  13 linguri făină,  1 pahar de nuci  sau alune macinate, 1 cană cu zahar, 1 cană cu lapte, 6 linguri ulei, 6 linguri gem, 1 lingură griș, 1 linguriță cacao, esență de rom, câteva stafide înmuiate,  2 lingurițe rase de bicarbonat alimentar stinse în oțet  și un pliculeț de zahăr vanilat.    Preparare :      Se freacă oul cu zaharul și uleiul, pus lingură cu lingură, se adaugă laptele, făina, zahărul vanilat, bicarbonatul (stins în oțet), cacaua, grișul, gemul, nucile, stafidele, esența și se amestecă bine. Compozita se toarnă în tavă unsă și tapetată cu făină și se coace la foc potrivit. Când prăjitură este gata se pune peste ea, următoarea glazură :

Globulețe zâmbărețe

Imagine
O mică vază dintr-un dovlecel uscat       Cine ar fi crezut că acești dovleceii pot deveni globulețe fermecătoare?         Printr-un proces de uscare atentă, curățare meticuloasă, pictură delicată și lăcuire acești dovlecei prind o nouă viață. Fiecare globuleț are un farmec aparte, transformat cu migală într-o decorațiune unică, care păstrează amintirea iernii și bucuria tradiției. Perfecte pentru a aduce un strop de originalitate în decorul casei sau pentru a deveni un dar cu adevărat special, pentru o persoană dragă, aceste globuri sunt mici minuni lucrate cu suflet. Sper să vă placă aceste globulețe și să vă inspire. 

Importanța gutuilor pentru sănătate

Imagine
      Gutui, cu puf galben ca de pui    Gutuile sunt coapte atunci când coaja este de culoare galbenă și au un strat subțire de puf. De obicei, ele se culeg la sfârșitul lunii octombrie și se pot depozita la un loc răcoros. În Grecia Antică, gutuile erau considerate ca fiind fructele zeiței Venus, iar tinerele căsătorite trebuiau să guste din gutui înainte de noaptea nuntii. De asemenea, erau folosite pentru a da o aromă deosebită mâncărurilor, cât și pentru parfumarea încăperilor.                                                În stare proaspătă, gutuia nu se regăsește printre fructele preferate pentru consum, având un gust acru-amărui și coaja tare. Prin preparare, se transformă într-o delicatesă, fie că este folosită la prepararea prăjiturilor sau a mâncărurilor.                                Pulpa fructelor are proprietăți astringente puternice, gutuile fiind antidiareice - acțiunea taninului pe care-l conțin este atenuată de cea emolientă, datorită mucilagilor. Gutuile sunt recom